Vissza a hírekhez

Komoly borászati díjakat kapott Fekete Szilveszter

2017/06/13 7:32

Pünkösdhétfőn rendezték meg a Szent Orbán-napi borünnepet Balatonfüreden, ahol kihirdették az ahhoz kapcsolódó hegyközségi borverseny eredményeit is.

Fekete Szilveszternek, klubunk szakosztályvezetőjének, utánpótlás edzőjének háromféle bora is a dobogón végzett, sőt rangos borászati cím birtokosa lett: megkapta „Vászoly legeredményesebb borásza” címet is.

A díjakról, a borászkodás kezdeteiről, valamint a további terveiről kérdeztük. Interjú.

 

Mesélj egy kicsit a Szent Orbán-napi borversenyről és a díjazott boraidról!

Háromféle borral neveztem, 2015-ös évjáratúakkal: Merlot, Szürkebarát és Zöldveltelini boraimmal. A 2015 különlegesen jó év volt, és úgy gondoltam, hogy elég jók a boraim, hogy megmérettessem őket, úgyhogy beneveztem az áprilisban meghirdetett Szent Orbán napi borversenyre. Nagy örömömre kaptam egy üzenetet, hogy jelenjek meg a június 5-i díjkiosztón, úgyhogy már gyanítottam, hogy valami pozitív dolog történik számomra. A díjkiosztó Balatonfüreden volt, a Tagore sétányon egy kis ünnepséggel egybekötve. A dunántúli régió legjelesebb borászaival – mint például a Koczor Pincészet, a Salánki Pincészet, a Fodor Pincészet, a Dobosi Pincészet – voltam egy versenyen és egy színpadon. Ez már mindenképpen olyan élmény és elismerés, ami nem várt.

Az, hogy a Merlot borom aranyérmes lett, nem azt jelenti, hogy az a legjobb bor, hanem azt, hogy az aranyérmes kategóriába válogatta be a hivatásos borzsűri. Volt ugyanis aranyérmes, ezüstérmes és bronzérmes kategória, valamint a „futottak még” kategória. Összesen 140 bor vett részt a versenyen, persze volt több aranyérmes, ezüstérmes, meg bronzérmes, de szerintem az mindenképpen dicsőség és büszkeség, hogy mind a 3 borom, amivel beneveztem, érmes pozícióba került. Utána kirakták a győztes borokat egy nagy pultra a Tagore sétányon, és ott szabadon lehetett kóstolni.

Fotó: Fekete Szilveszter

Úgy tudom, egy komoly címet is kaptál, amit ezentúl a palackjaidon is feltüntethetsz.

Igen. Mivel 3 borral neveztem, és mind a három bor érmes kategóriában végzett, ezért megkaptam “Vászoly legeredményesebb borásza” címet is. A Vászoly-Öreghegy a környéken nagyon híres, nevezetes bortermő vidék, és olyan elismert borászok, mint például a Balatonfüred-Szőlősi Hegyközség vezetője, szintén neveztek a versenyre és kaptak érmet, úgyhogy ez az elnyert cím is nagy dicsőség számomra.

Mióta borászkodsz? Milyen indíttatásból vágtál bele?

2002 körül vágtam bele a borászkodásba, 2000 előtt vettem meg a telket a Vászoly-Öreghegyen, ami gyönyörű és olyan panorámája van, ami szerintem Magyarországon kivételes: rálátni a Tihanyi félszigetre és a Balatonra. Eleinte nem akartam szőlészkedni-borászkodni, csupán hétvégi nyaralós helynek szántam, hogy néha le lehessen menni a Balcsira. Csak hát sajnos szőlő is volt a területhez, a hely pedig természetvédelmi területet, nem lehetett kivágni a szőlőt, csak akkor, ha újat telepítek.

Fotó: Fekete Szilveszter

Az első borászati-szőlészeti évem úgy alakult, hogy a szomszéd azt mondta: vállalja, hogy kezeli a szőlőt, megcsinál rajta mindent, és át is veszi a termést. Csak amikor én fizettem még 50 ezret úgy, hogy 1 szőlőfürtöt sem láttam a szőlőből, úgy gondoltam: ez így nem igazán jó üzlet. Úgyhogy kivágattam a szőlőt, és telepítettem újat – ezzel kezdődött minden. Aztán tanulgattam, meg ellestem, meg a szomszédok pozitív hozzáállása, hogy tanítgattak, mit hogyan kell csinálni, annak végül is ez a díj az eredménye.

Amikor megvettem ezt a területet, akkor nem volt már arra elég pénzem, hogy építkezzek rá, viszont maradt valamennyi, s abból is vettem egy kis területet, ami körülbelül egyharmad hektár. Azon volt Zöldveltelini. Csak már annyira öreg volt a szőlő és csak a pénzt vitte, úgyhogy kivágtam, és Kékfrankost telepítettem arra, ami most kezd termőre fordulni.

Közben a közvetlen szomszédom nagyon jutányos áron eladta nekem az övét, ahol megmaradt ugyanaz a Zöldveltelini, mint az enyém. Tehát az összterület nagyjából kétszer félhektár nagyságú, az effektív szőlőterület az olyan háromnegyed hektár.

Fotó: Fekete Szilveszter

Ha jól tudom, nem ez volt az első borversenyed, amin sikeresen szerepeltél.

Így van. A legelső szüretem idején volt egy helyi borverseny Vászolyban. A többszáz hegyközségi tag közül sokan neveztek. Azon a borversenyen nem voltak jelen a nagy borászok, mint most Füreden. Az első borkezdeményezésemmel 2 ezüstérmet sikerült begyűjtenem a Szürkebarát és a Merlot boraimmal. Lehet, hogy csak biztatásul kaptam a díjakat 🙂

Igazából rozéborom is volt, amit azért nem neveztem a mostani borversenyre, mert – szerintem az nagyon jó lehetett, ugyanis – elfogyott. 🙂 A tavalyi és a tavalyelőtti is elfogyott, a borversenynek pedig az a feltétele, hogy legalább 150 literrel kell rendelkezni, és nem maradt csak 2 üveggel, és a nevezéshez 3 palackkal kellett leadni, úgyhogy ezúttal nem tudtam benevezni a rozét.

Mik a terveid a közeljövőben a borászkodással? Bővítenéd a szőlőt?

Igazából nem bővíteném, mert akkor már nem lehetne hobbiszinten csinálni, akkor már feljebb kellene lépni. Bármilyen támogatásra (gépek, stb.) akartam pályázni tavaly, azt mondták: mit akarok 4 hektár alatt? Ez egy ördögi kör. Ha nincsen meg a felszerelésem, akkor pedig hogyan kezdjek bele 4 hektár alatt? Úgyhogy egyelőre marad a hobbiborászkodás.

Gratulálunk! További eredményes borászkodást kívánunk!

Megosztás

Kövess minket!