Történet

Nagy vízipólós hagyományok

Magyarország egyik legsikeresebb csapatsportja a vízilabda, illetve ahogyan a háború előtt nevezték vízipóló Somogyország fővárosában is rendelkezik hagyományokkal, hiszen az 1920-ban megalakult Kaposvári Turul Sport Egyesület már működtetett vízipóló szakosztályt.

A sokoldalú sportember Vitéz Adorján József – a népszerű Adu Bácsi – szervezte és edzette a „vizes legényeket” a Tüskevári uszodában. Ebben a vízipóló csapatban játszott többe között dr. Csík Ferenc későbbi olimpiai bajnok úszónk, Lengyel Árpád, valamint az a Győrffi Endre is, aki az 1948-as Londoni olimpián az ezüstérmes magyar vízilabda válogatott kapusa volt.

1945 után a Munkás Testedző Egyesületben Győrffi Antal újraszervezte a csapatot, amely legnagyobb sikerét 1947-ben – már Vasutas Torna Egylet néven – érte el, amikor is a Szerafin testvérekkel és Bánhidi Tiborral felálló vízipólósok megnyerték a Vasutas Bajnokságot.

Elkészült a fedett uszoda

1950-től Kecskés K. Endre vezetésével Rákóczi, majd Kinizsi név alatt szerveződött pólócsapat. A hatvanas évek végétől – a fedett uszoda átadását követően – ismét fellendült a vízilabda élet Kaposváron. A hetvenes-nyolcvanas években több korosztályban ismét sikereket értünk el az országos bajnokságokon. Ezekben az években Dr. Piskothy Péter és az olimpiai ezüstérmes „Murci bácsi”, Győrffi Endre foglalkozott a csapatokkal.

OB I/B bajnok 2011-ben

Az 1999. évben megalakult Kaposvári vízilabda Klub eredetileg azzal a szándékkal jött létre, hogy a korábban vízilabdázó „idősebb” játékosok részére sportolási lehetőséget biztosítson. Hamar megmutatkozott azonban, hogy sok gyermek szeretne Kaposváron vízilabdázni, így utánpótlás csapatok is szerveződtek. A felnőtt csapat az OB II. osztályból 2006. évben feljutott az OB I. osztályba, míg az utánpótlás csapatok elindultak az Országos Bajnokságokban a Dunántúli Bajnoki küzdelmeken túlmenően.

Felnőtt csapatunk némileg váratlanul, hatalmas lelkesedésének köszönhetően megnyerte a 2010/11 évi OB I/B. bajnokságot, így a 2011/12. idénytől az első osztályban szerepel, melynek köszönhetően hétről-hétre magas színvonalú vízilabdát láthat a közönség.

2015-ben OB I.-ben 7. helyezett

A 2013/14. év során felnőtt férfi csapatunk a Magyar Kupa legjobb négy csapata közé került (a 3. helyen végzett 2014-ben), a csapatban játszik több neves játékos, köztük a háromszoros olimpiai bajnok kapus Szécsi Zoltán. A 2014/2015-ös bajnoki szezont OB I. felnőtt férfi csapatunk az eddigi legjobb eredményével – a 7. helyen – zárta.

A 2015/2016-os szezonban elsőként van a klubunknak OB I. és OB I/B csapata.

Utánpótlásbázis

Jelenleg nyolc edző foglalkozik az utánpótlás csapatok, míg további kettő-kettő a felnőtt csapatok felkészítésével, egyesületünk taglétszáma a százötvenes sportolói létszámot meghaladja. A 2009/2010. tanévben elindítottuk a Kaposvári Egyetem Gyakorló Általános Iskolájában – az iskola nem kis segítségével – a vízilabdás alapképzést nyújtó I. osztályt, mely azóta minden évben folyamatosan indul. Ezen túlmenően részt veszünk a Város által elindított remek kezdeményezésben 2011. évtől, mely során edzőink minden kaposvári II. osztályos gyermeknek iskolai oktatás keretein belül úszást oktatnak. Év végén a vízilabda iránt érdeklődő gyerekek részére nyári tábort szervezünk, mely a létszám növekedésén keresztül nagyobb kiválasztási lehetőséget biztosít a jövőben. Ezzel a vízilabda sport utánpótlás bázisa biztosítottá válik és reményeink szerint egyre nagyobb sikereket fognak utánpótlás csapataink elérni és az eddigi több utánpótlás válogatott mellett újabb válogatott kerettagokat sikerül nevelnünk, akik a felnőtt OB. I. osztályú csapat alapját jelenthetik.

Felnőtt csapatunkkal cél, hogy a kaposvári ifi és serdülő játékosoknak biztosítsunk lehetőséget a fejlődésre, akikkel valamint néhány új játékos igazolásával a legmagasabb osztályban folyamatosan a legjobb 8 csapat között játszunk.

Célunk továbbá a női vízilabda elindítása, mely okból a 2013/14. bajnoki évben elindultunk az OBI/B. bajnokságban, reményeink szerint hamarosan a fiúkhoz hasonlóan OBI osztályú női csapatunk is lesz és a női utánpótlás is megerősödik.

Megosztás

Kövess minket!